Beyşehir'de Leylek Şöleni: Yavruların Beslenme Anları Belgesel Tadında

Beyşehir'de Leylek Şöleni: Yavruların Beslenme Anları Belgesel Tadında
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, yavrularını beslemek için yuvalarına yiyecek taşıyan leylekler görsel bir şölen oluşturuyor. Böcek, yılan, solucan gibi yiyeceklerle beslenen yavrular

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, yavrularını beslemek için yuvalarına yiyecek taşıyan leylekler görsel bir şölen oluşturuyor. Böcek, yılan, solucan gibi yiyeceklerle beslenen yavrular, bu anları belgesel filmleri aratmayacak şekilde yaşıyor.

Ebeveynlerin Yiyecek Taşıma Çabaları

Leylek yavruları, ebeveynlerinin ardıç ağaçlarındaki yuvalarına getirdiği yiyeceklerle beslenirken, bu anlar canlı kameralarla da izlenebiliyor. Ziyaretçiler, yavruların beslenme anlarına zaman zaman yakından tanıklık ediyor. Büyük göç öncesi yavruların kanat çırparak uçma talimleri yapmaları da dikkat çekiyor. Leylekler, hasat mesaisi yapan biçerdöver ve traktör römorklarının arkasında arazide yiyecek topluyor.

Beyşehir Türkiye'nin Leylek Cenneti

Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Beyşehir'in Türkiye'nin en büyük leylek kolonilerinden ikisine ev sahipliği yaptığını söyledi. İlkbahar mevsiminde bölgeye gelen leyleklerin yavrularının artık büyüyüp uçmaya hazır hale geldiğini belirten Büyükkafalı, bu dönemde leyleklerin tarım alanlarına akın ettiğini vurguladı. Biçerdöverlerin kazıdığı yerlerde yılan, solucan, böcek ve fare gibi besin maddeleri bulan leylekler, bunları kursaklarında yuvalarına taşıyor.

Ziyaretçi Yoğunluğu Artıyor

Büyükkafalı, yeni Konya-Antalya karayolunun hizmete girmesiyle bölgeye gelen ziyaretçi sayısının arttığını belirtti. Türkiye'de leylek popülasyonunun en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Beyşehir, tanıtım çalışmalarının da devam edeceğini söyledi. Beyşehir Gölü ve sulak alanlarda sadece beyaz leylekler değil, karaleylek ve balıkçıl gibi türlerin de yaşadığına dikkat çekti.

Yuvalarda Yılan Ziyafeti

Yeşildağ Mahallesi sakinlerinden Osman İltar, leylekler vadisinde adeta bir şölen yaşandığını söyledi. Mart ayında bölgeye gelen leyleklerin çiftleşip yavrulamasının ardından yavruların büyüdüğünü ve ebeveynlerinin onları beslemek için yoğun bir çaba içerisine girdiğini belirtti. Hasat zamanı olması nedeniyle biçerdöverlerin etrafında dolaşan onlarca leyleğin yuvalarına yiyecek taşıdığını ifade etti. İltar, "Yuvalarda bugünlerde yavruların yılan ziyafeti yaptığını görebiliyoruz. Tarlaların etrafı leylek dolu" dedi.

Beyşehir'deki bu görsel şölen, doğaseverler ve ziyaretçiler için unutulmaz anlar sunmaya devam ediyor.

Beyşehir'de Leylek Şöleni: Yavruların Beslenme Anları Belgesel Tadında