Beyşehir’in Esence Mahallesi Kabak Çekirdeği Üretim Merkezi Haline Geldi

Beyşehir’in Esence Mahallesi Kabak Çekirdeği Üretim Merkezi Haline Geldi
Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Esence Mahallesi, son dönemde yapılan çalışmalarla ilçenin çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezi haline geldi. Yıllık 250-300 ton üretim kapasitesi ile bölge dikkat çekiyor.

IHA'da yer alan habere göre Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver, Esence Mahallesi’nde çerezlik kabak çekirdeği hasadı yapan çiftçilerle bir araya geldi. Ziraat mühendisleri ile birlikte tarlalarda incelemelerde bulunan Özver, çiftçilere hasat sürecinde başarılar diledi ve kabak çekirdeği kurutma alanlarını gezdi.

Esence Mahallesi, son yıllarda Beyşehir ilçesinin önemli bir kabak çekirdeği üretim merkezi haline geldi. Hüseyin Özver, bu yıl bölgede yaklaşık 2 bin 200 dekarlık alanda kabak ekimi yapıldığını belirtti. Bölgede yılda 250-300 ton kabak çekirdeği üretimi gerçekleştirildiğini ve bu üretim kapasitesinin her geçen gün arttığını ifade etti.

"KABAK ÇEKİRDEĞİ, EKONOMİK VE AVANTAJLI BİR ÜRÜN"

Özver, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinin özellikle sulama imkanlarının sınırlı olduğu bölgelerde ekonomik ve avantajlı bir ürün olduğunu vurguladı. Kabak çekirdeği tarımında modern tarım teknolojilerinin kullanılabildiğine dikkat çeken Özver, "Tohum ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarda tarım teknolojileri kullanılabiliyor. Çekirdekler makine ile veya elde ayıklanabiliyor, ardından uygun alanlara serilerek doğal yollarla güneş ışığında kurutuluyor" dedi.

Beyşehir'deki üreticiler, kuru şartlarda dekara 75-80 kilogram verim alırken, sulama imkanları olan alanlarda bu verim 100-150 kiloya kadar çıkabiliyor. Özver, çiftçilere verdikleri desteklerle üretim verimliliğinin daha da artacağına inandığını belirterek, bölgedeki kabak çekirdeği üretiminin ekonomik kalkınmaya önemli bir katkı sunduğunu söyledi.