İnşaat Faaliyetleri Eylül Ayında Zayıfladı

İnşaat Faaliyetleri Eylül Ayında Zayıfladı
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB) 2024 Eylül Ayı Raporu, Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin altına düştüğünü ve inşaat sektöründe daralmanın hızlandığını gösterdi. Beklenti ve Güven Endekslerinde ise önemli bir değişiklik gözlenmedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile inşaat ve bağlantılı imalat sektörlerindeki mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri ortaya koyuyor. İnşaat sektörünün en önemli göstergelerinden biri olan bu rapor, 2024 Eylül ayı itibarıyla dikkat çeken sonuçlar ortaya çıkardı. Özellikle Faaliyet Endeksi, ağustosta eşik değerin üzerine çıkmasına rağmen eylül ayında yeniden tüm endekslerin altına gerileyerek sektörün zayıfladığını gösterdi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYET ENDEKSİ YENİDEN DÜŞÜŞTE

2024 yılına ait Eylül Ayı Raporu’nda, inşaat sektöründeki Faaliyet Endeksi'nin eylül ayında bir kez daha gerilediği ve eşik değerin altına düştüğü vurgulandı. Beklenti ve Güven Endeksleri'nde ise belirgin bir değişiklik gözlemlenmedi, ancak her iki endeks de halen eşik değerin altında seyretmektedir. Bu durum, genel olarak sektörde durgunluğun devam ettiğini ve toparlanmanın henüz başlamadığını ortaya koyuyor. Tüm bu endekslerdeki düşüş, birleşik Beton Endeksi’ni de aşağı çekmiş durumda.

DARALMA EN ÇOK FAALİYET ENDEKSİNDE GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla eylül ayında tüm endekslerde bir azalma yaşandı. Ancak, en büyük daralma Faaliyet Endeksi'nde gözlemlendi. Beklenti ve Güven Endekslerindeki gerileme ise daha sınırlı seviyede kaldı.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporun sonuçlarını değerlendirerek inşaat sektörünün 2024 yılının ikinci yarısında zorlandığını ve ekonomik koşulların bu durumu daha da pekiştirdiğini belirtti. Işık, enflasyon ve finansmana erişim gibi unsurların inşaat sektöründeki büyümenin önünde engel teşkil ettiğini vurguladı.

2024 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

Yavuz Işık, Türkiye’nin 2024 yıl sonunda %40-45 bandındaki enflasyon oranını başarısızlık olarak değerlendirmemek gerektiğini ve esas toparlanmanın 2025'te başlaması gerektiğini ifade etti. 2025 yılı için enflasyon artışının Orta Vadeli Plan'da %17,5 olarak öngörüldüğünü belirten Işık, ekonomiyi canlandırmak için şirketlerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.