Konya’daki Savatra Antik Kenti'nde Bebek İskeletleri Bulundu

Konya’daki Savatra Antik Kenti'nde Bebek İskeletleri Bulundu
Konya'nın Karatay ilçesindeki Savatra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, toprak kaplar içinde bebek iskeletleri bulundu. Bu keşif, antik dönemin dini ritüelleri hakkında yeni bilgiler sunarken, kentin tarihini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bulgulara işaret ediyor.

Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan Savatra Antik Kenti'nde, arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmaları heyecan verici bulgulara ulaştı. 2021 yılında başlatılan kazı çalışmalarında, Antik Roma Dönemi'ne ait tiyatronun güneyinde iki kuyu mezar tespit edildi. Bu mezarlardan çıkarılan toprak kaplar içindeki bebek iskeletleri, antik dönemin yaşantısına dair önemli ipuçları sunuyor.

ANTİK ROMA DÖNEMİ'NE AİT KUYU MEZARLAR

Selçuk Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü tarafından yürütülen kazıların başkanı Doç. Dr. İlker Işık, mezarların başsız bebek iskeletleri ve köpek başı iskeletleri içerdiğini belirtti. Bu bulgunun, dini ritüellerle ilgili olabileceğine işaret eden Işık, "Dünyada ve Anadolu'da nadir görülen bir mezar tipi" olduğunu vurguladı. Ayrıca, kazı alanında farklı hayvan iskeletlerine de rastlanması, bu ritüellerin geniş bir yelpazede yapıldığına dair izler sunuyor.

savatra-antik-kenti.jpg

YENİ KUYU MEZARLAR VE ARKEOLOJİK KEŞİFLER

Prof. Dr. Kemal Gökay’ın jeo-radar çalışmaları sonucunda, bu kuyunun güneyinde başka bir kuyu mezar daha tespit edildi. Bu mezarda da tilki, sığır, at ve eşek kemikleri bulunurken, antik dönemin sosyal ve dini yapısı hakkında daha fazla bilgi edinilmesi amaçlanıyor. Doç. Dr. Işık, Savatra'daki kazıların Anadolu’nun tarihine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, "Her yeni buluntu, tarih bilgisini daha da geriye götürebilir" dedi.

Kazı çalışmalarının önümüzdeki dönemde devam edeceği ve antropolojik açıdan çok daha fazla bulgunun gün yüzüne çıkarılmasının beklendiği bildirildi.