AK Parti'nin Yeni Vergi Düzenlemeleri ve Emekli Maaşları İyileştirmesi Kanun Teklifi TBMM'ye Sunuldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmeleri ve yeni vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifini açıkladı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmeleri ve yeni vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifini açıkladı. Güler, emeklilere ve hak sahiplerine ödenen aylık asgari tutarın 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılacağını belirtti.

Güler, vergi ve sosyal güvenlik mevzuatlarında düzenlemeler öngören Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Başkanlığına sunulduğunu bildirdi. Teklifin 53 maddeden oluştuğunu belirten Güler, vergi adaletinin güçlendirilmesi, doğrudan vergilerin payının artırılması, kayıt dışılıkla mücadele ve vergiye uyumun artırılması gibi amaçlarla düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Kanun teklifi ile birlikte emekli olduktan sonra çalışanlara verilen 5 puanlık prim teşviki kaldırılacak ve kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarılacak. Güler, ayrıca vergi güvenlik müesseseleri getirileceğini, serbest meslek ve ticari kazanç mükelleflerinin hasılatlarının tespit edileceğini ve uyumsuzluk durumunda izaha davet edileceklerini belirtti.

Diğer düzenlemeler arasında, küresel asgari kurumlar vergisi, yerel asgari kurumlar vergisi ve kamu özel işbirliği projeleri kapsamındaki kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınması bulunuyor. Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında usulsüzlük cezalarının artırılacağı ve bazı KDV istisnalarının kaldırılacağı da açıklandı.

Vergi uzlaşmalarına yönelik düzenlemede ise, vergi aslının uzlaşma kapsamı dışına çıkarılacağı ve sadece cezalar için uzlaşma başvurusu yapılabileceği belirtildi. Ayrıca, yurt dışına çıkış harcı tutarının 500 TL olarak belirlendiği ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağı kaydedildi.

Güler, teklifin 18 Temmuz Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüleceğini belirterek, bu düzenlemelerin vergi adaletinin güçlendirilmesine ve kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlayacağını vurguladı.

Gündem Haberleri