Akçaabat'ta Renkli Göç Festivali: Geleneklerin İzinde

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde ilki 2018 yılında düzenlenen Akpınar Büyükoba Yaylası Göç Festivali'nin 4.'sü, Akpınar Mahallesi Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin organizasyonu ile bugün gerçekleştirildi.

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde ilki 2018 yılında düzenlenen Akpınar Büyükoba Yaylası Göç Festivali'nin 4.'sü, Akpınar Mahallesi Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin organizasyonu ile bugün gerçekleştirildi. Yer yer yağmur altında yapılan festivalde, süsledikleri inekleri ile Büyükoba Yaylası'na doğru yola çıkan yaylacılar renkli görüntüler oluşturdu. Festivalin amacı, geçmişten gelen geleneksel yayla göçünü yeni nesillere tanıtmak olarak belirtildi.

Yürüyüş ve Konuşmalar

Festivalin başlangıcında yapılan yürüyüşün ardından katılımcılar festival alanına ulaştı. Günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmalarda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve birçok vatandaş yer aldı.

Geleneksel Karşılama ve Renkli Görüntüler

Geleneksel kıyafetleri içerisindeki yaylacılar, uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından ulaştıkları Sela mevkiinde davul, zurna ve kemençe eşliğinde karşılandı. Festivalde bazı yaylacıların sırtlarında beşikler taşıması renkli görüntüler oluşturdu.

Festivalin Amaç ve Mesajları

Akpınar Mahallesi Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Osman Bıyıklı, amaçlarının eskiyi unutturmamak ve yeni nesle gelenekleri hatırlatmak olduğunu vurguladı. "Bu sene dördüncüsünü düzenlediğimiz festivalimize tüm halkımız hoş geldi. Geçen yıl şehitlerimizden ötürü festivalimizi yapmamıştık, onlara da rahmet diliyorum. Aşağıda sis var ama hava burada çok güzel. İlerleyen zamanlarda daha güzel şeylerin olacağını düşünüyorum," dedi.

Belediye Başkanlarının Katkıları

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yayla turizminin önemine değinerek, "Yaz ayları gelince bütün ilçelerimizin yaylalarında şenliklerimiz yapılıyor. Bu şenlikler, milli birlik ve beraberliğimizin de nişanesidir," diye konuştu. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ise, "Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan yaylalarımızda düzenlemeler yaparak birlik ve dayanışmamızı pekiştiriyoruz," ifadelerini kullandı.

Katılımcıların Görüşleri

Festivale gelen vatandaşlardan Sude Bulut, festivalin çok güzel olduğunu belirterek, "Her sene yapılıyor ve çok hoşumuza gidiyor. Havanın bozuk olması hiç sorun değil, her zaman horonumuzu oynarız," dedi. Maçka ilçesinden gelen Erdem Fıntık ise, "İlk defa geldim buraya ve buradaki tertip ve düzen gerçekten başarılı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum," şeklinde konuştu.

Sonuç

Akçaabat'ta düzenlenen 4. Akpınar Büyükoba Yaylası Göç Festivali, geleneksel değerlerin yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması açısından büyük bir öneme sahip. Katılımcılar, festivalin coşkusu ve birlikteliği ile geçmişi geleceğe taşımaya devam ediyor.

Gündem Haberleri