Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Iğdır ile Ağrı sınırında yer alan Balık Gölü, hem doğal güzellikleriyle hem de yenilenebilir enerji kullanımındaki öncülüğüyle dikkat çekiyor. Türkiye'nin en yüksek rakımlı göllerinden biri olan Balık Gölü, manzarası ve çevresindeki turistik işletmelerle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmayı sürdürüyor.
Göl etrafında yer alan restoranlar ve taş bungalov evler, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Bu işletmeler, güneş enerjisi kullanarak hem çevreye duyarlılıklarını gösteriyor hem de kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Özellikle restoranların üzerine kurulan güneş panelleri sayesinde elektrik dağıtım şirketlerinden bağımsız bir şekilde faaliyet gösteriyorlar.
İşletmecilerden Rubaz Demir, elektrik dağıtım şirketine başvurduklarında yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını belirterek, "Burası Iğdır ile Ağrı arasında yer alan Balık Gölü. Vatandaşlar hafta sonları buraya zaman geçirmeye geliyor. 3 yıl önce burayı açtık. Burada elektriğimiz yoktu. Şirkete başvurduk, bize yaklaşık olarak bir buçuk milyon gibi bir maliyet çıkardı. Bu maliyete gücümüz yetmedi, biz de kendi gücümüz ile güneş panellerini kurduk. Yukarıda da 11 bungalov evimiz var. Onların da bütün elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılıyoruz" dedi.
Ziyaretçilerden Erdal Karakaş ise ailesiyle birlikte Balık Gölü'ne geldiğinde güneş panellerini gördüğünde şaşırdığını ifade ederek, "Biz buraya yiyecek, içecek getirdiğimiz zaman ısınır diye düşünüyorduk. Elektrik olmadığını düşünüyorduk. Daha sonra burada soğutucuların olduğunu gördük. Paneller sayesinde elektrik ihtiyacı giderilmiş. Bundan çok mutlu olduk" dedi.
Erzurum, Erzincan, Kars, Bayburt, Artvin, Ardahan ve Ağrı gibi çevre illerden ziyaretçi akınına uğrayan tesis, yenilenebilir enerji sistemiyle de benzer tesislere örnek teşkil ediyor.
Balık Gölü, sadece doğal güzellikleriyle değil, sürdürülebilir enerji kullanımıyla da bölgenin ve Türkiye'nin gurur kaynağı olmayı sürdürüyor.