Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural, yaz aylarında artan klima kullanımıyla ilgili vatandaşları uyararak, "Konforumuzu sağlayan klimalar, kâbusumuz olmasın" dedi.
Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle klima kullanımı arttı. Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural, vatandaşlara klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu. Klimanın yanlış kullanımında zararlı etkilerinden kaçınılamayacağını belirten Dr. Ertural, "Yaz geldi ve havalar çok sıcak. Aile olarak, biz, çocuklarımız ve büyüklerimiz sıcaktan çok bunalıyoruz. Konforumuzu artırmak için de klimaları kullanmaya başladık. Arabamızda, evimizde, iş yerlerimizde, AVM'lerde klimaların etkisi altındayız. Ancak bu konforumuzu sağlayan klimalar, kâbusumuz olmasın. Yanlış kullanımın zararlı etkileri kaçınılmaz. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, viral, alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulmaları, yüz felci ve klima kaynaklı bakterilerin zatürreye neden olması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklar, bebekler, yaşlılar, bağışıklığı düşük insanlar klima kullanımında çok dikkat etmelidir. Bu kişiler risk altındadır. Klimaların direkt olarak kişinin üzerine üflemesi kas ağrılarına, yüz felcine, sinir hasarına ve his kaybına yol açabilir. Ayrıca klimaların yaydığı tozlar ve soğuk hava, alerjisi olan kişilerde sorunları artırarak astım krizlerine ve alerjik krizlere neden olabilir" şeklinde konuştu.
Klimaların her yıl düzenli olarak bakımlarının yapılması gerektiğinin altını çizen Ertural, "Alerjik bünyesi olan kişilerin ani ısı değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan kendilerini korumaları gerekir. Sulu bazlı hava nemlendiricisi olan klimaların yol açtığı lejyoner hastalığı, çocuklarda, yaşlılarda ve erişkinlerde her dönem büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu hastalıktan korunmanın yolu klimaların her yıl bakımlarının yapılmasıdır. Direkt olarak klimaya maruz kalmamak için ısının düzenli kontrol edilmesi, 22-24 derece sıcaklık öneriyoruz. Hava sirkülasyonunun direkt olarak yüzümüze çarpmamasına özen göstermeliyiz. Mümkünse oda serinledikten sonra odaya girmemiz önerilmektedir. Lejyoner hastalığı insandan insana bulaşmaz fakat havalandırma sistemleri direkt kaynaktır. Bu hastalığı da kolaylaştırıcı etmenlerden biri de sigaradır. Sigaranın özellikle kapalı alanlarda içilmemesini öneriyoruz" dedi.