ABD Gazze'ye Yüzer Liman Projesini İptal Etti

ABD Gazze'ye Yüzer Liman Projesini İptal Etti
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'ye yardım ulaştırmak için oluşturulan yüzer liman projesinin tamamen iptal edileceğini duyurdu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'ye yardım ulaştırmak için oluşturulan yüzer liman projesinin tamamen iptal edileceğini duyurdu. Sullivan, basına yaptığı açıklamada, artık yüzer limana ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

Sullivan, "Ancak kısa süre içerisinde iskele operasyonlarını tamamen durduracağımızı bekliyorum," ifadesini kullanarak kesin kararın ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından açıklanacağını belirtti. Sullivan, Gazze'deki asıl sorunun yardım ulaştırmak değil, yardımların güvenli bir şekilde insanlara dağıtılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Biden'dan Hayal Kırıklığı İtirafı

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'ta yaptığı son Birliğin Durumu konuşmasında, Gazze halkına insani yardımların ulaştırılması için bölgeye geçici bir liman kurulacağını duyurmuştu. Biden yönetimi, bu yöntemle kara sınırından Gazze'ye insani yardım girmesini yavaşlatan İsrail yönetiminin engellerini aşmayı hedefliyordu. Pentagon, bu amaçla ABD istihkam birliklerinin kullandığı yüzer iskele sistemi JLOTS’u Gazze kıyılarına doğru yola çıkarmıştı.

Ancak Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Patrick S. Ryder, yaptığı açıklamada, iskelenin yeniden demirlemeye yönelik son çabanın "teknik ve hava ile ilgili sorunlar" nedeniyle başarısız olduğunu, iskelenin, destek gemilerinin ve diğer ekipmanların İsrail'in Aşdod kentindeki limana geri döneceğini ve "bir sonraki duyuruya kadar burada kalacaklarını" duyurmuştu.

Geçici Liman Gazzeliler İçin Hayal Kırıklığına Dönüştü

Mayıs ayında faaliyete geçen yüzer liman, ilk kez bir fırtına sonucu hasar görmüş ve onarıldıktan sonra yeniden kurulmuştu. Ancak, ABD'nin insani yardımları indirdiği Gazze kıyısındaki alanın dolma noktasına geldiği ve deniz yoluyla gelen yardımların ne kadarının Gazzelilere ulaştığı hakkında bilgi verilmediği bildirildi. Bu durum, Gazzeliler için hayal kırıklığına dönüşen yüzer liman projesinin etkinliğini tartışma konusu haline getirdi.

Sullivan, Gazze'ye dışarıdan yardım ulaştırmak yerine, bu yardımları içeride güvenli bir şekilde dağıtmanın daha önemli olduğunu belirterek, yüzer limanın artık gerekli olmadığını savundu.