ABD Seçimleri: Demokratların Biden'a Çekilme Çağrısı Artıyor

ABD Seçimleri: Demokratların Biden'a Çekilme Çağrısı Artıyor
İngiliz The Economist dergisi ve YouGov araştırma şirketi tarafından yapılan ankette, ABD'lilere 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerine ilişkin sorular yöneltildi. Anket sonuçları...

İngiliz The Economist dergisi ve YouGov araştırma şirketi tarafından yapılan ankette, ABD'lilere 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerine ilişkin sorular yöneltildi. Anket sonuçları, Demokrat Parti içinde Başkan Joe Biden'a yönelik çekilme çağrılarının arttığını ortaya koyuyor.

Harris'e Destek Yüksek

Ankette, Demokratlara Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi durumunda, yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesini destekleyip desteklemedikleri soruldu. Demokratların yüzde 79'u, Biden'ın seçimden çekilmesi durumunda Harris'in aday gösterilmesini desteklediğini belirtti. Ayrıca, Demokratların yaklaşık yüzde 28'i Harris'in eski Başkan Donald Trump'a karşı kazanma ihtimalinin Biden'a kıyasla daha yüksek olduğunu düşünüyor. Buna karşılık, yüzde 24'lük bir kesim ise Harris'in Trump'ı yenme ihtimalinin Biden'dan daha düşük olduğunu ifade ediyor.

Biden'a Çekilme Çağrıları

Anket sonuçlarına göre, ABD'lilerin yüzde 51'i Biden'ın seçimden çekilip yerini başka bir Demokrata bırakmasını istiyor. Bu çağrıyı destekleyen Demokratların büyük çoğunluğu, Biden'ın yaşı ve zihinsel ile fiziksel sağlığından endişe duyduklarını belirtiyor. Ancak, ABD'lilerin yüzde 65'i Biden'ın yarıştan çekilmeyeceği görüşünde.

Biden Üzerindeki Baskı Artıyor

Demokrat Parti içinden ve Biden'ı destekleyen ünlülerden, Biden'a başkanlık seçimlerinden çekilmesi yönünde baskılar artıyor. 27 Haziran'da CNN'deki canlı yayın tartışmasında Biden, yaşı konusundaki kaygıları giderecek bir performans sergileyememiş ve program sonrası yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Bu eleştirilerin ardından, Demokrat Parti'den ve ünlü isimlerden Biden'a çekilme çağrıları yapılmaya başlandı. Ünlü oyuncu George Clooney ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff de bu çağrıları yapanlar arasında yer alıyor. Biden'a "çekil çağrısı" yapan Demokrat sayısı 20'yi geçti.

5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala, Biden üzerindeki baskının daha da artacağı ve Demokrat Parti içindeki çekişmenin devam edeceği öngörülüyor.