Egzersiz, Beyin Sağlığını Güçlendiriyor

Egzersiz, Beyin Sağlığını Güçlendiriyor
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri'nden Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, düzenli egzersizin beyin sağlığına olan faydalarını açıkladı.

Modern yaşamın hareketsizlik sorunu, birçok tehlikeli hastalığa davetiye çıkarıyor. Hareketsiz bir yaşam tarzı, kanserden kalp-damar hastalıklarına, obeziteden beyin ve ruh sağlığına kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkilere sahip. Bu nedenle uzmanlar, sadece fiziksel sağlık için değil, bütünsel sağlık için de egzersizin önemine dikkat çekiyor.

Araştırmalar, düzenli fiziksel egzersizin özgüveni artırdığını, ruh halini iyileştirdiğini, uyku kalitesini artırarak enerjiyi yükselttiğini ve böylece stres ve depresyon riskini azalttığını ortaya koyuyor. Orman yürüyüşleri, açık havada yapılan aerobik egzersizler gibi aktiviteler, genel sağlık ve zindelik hali için önerilen rutinler arasında yer alıyor.

Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur

Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, düzenli egzersizin beyin fonksiyonlarını geliştirmeye, stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye büyük katkısı olduğunu belirtti. “Rutin yapılan hareket, stres sürecinde salgılanan kortizol seviyelerini düşürüp, ruh halimizi olumlu yönde değiştiren endorfinlerin (vücudun doğal ağrı kesicileri) salınımını artırır. Bu da bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediği bilinen stres ve kaygı seviyelerini azaltmaya yardımcı olur,” dedi.

Aerobik egzersizler (koşu, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi) ve direnç antrenmanları (ağırlık kaldırma) gibi farklı egzersiz türlerinin beyinde farklı alanları etkilediği görüntüleme işlemleri ile gözlemlenmiştir. Örneğin; aerobik egzersizlerin bilişsel fonksiyonları iyileştirici etkisi olduğu tespit edilirken, direnç antrenmanlarının özellikle karar verme ve problem çözme gibi yürütücü faaliyetlerde etkin olan beyin alanlarına yarar sağladığı gözlenmiştir.

Egzersiz yapmak, beyindeki nöroplastisiteyi (beynin yapısal veya fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneği) artırır. Egzersizin bu çeşitli etkileri sayesinde beyin sağlığı ve esnekliği hem kısa süreli hem de uzun süreli olarak önemli ölçüde artar. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kadar beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için güçlü bir araçtır.

Egzersizin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, egzersizin vücut için birçok faydası olduğunu belirterek, “Günlük egzersiz yapmak dayanıklılığı artırıp dengeyi korurken, özellikle pilates ve yoga gibi vücudu esnetmeye yarayan egzersizlerin duruş bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz yapıldığında uyku rutinleri düzene girer. Derin ve kaliteli uykuya faydası olduğu için yaratıcılık ve beyin aktiviteleri desteklenir. Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların gelişimini yavaşlatır.

Her gün saatlerce spor salonuna gitmenize veya maraton koşmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey gün içinde aktif olmak, dans etmek ya da tenis oynamak, tercihiniz ne olursa olsun,” dedi.