Enerji Sektöründeki Girişimcilere ‘dinamik Hızlandırma Programı’ Tanıtıldı
CK Enerji Dinamik Hızlandırma Programı Ankara'da girişimcilere tanıtıldı
Enerji sektörüne yeni girişimcileri kazandırmayı hedefleyen CK Enerji'nin "Dinamik Hızlandırma Programı" Ankara'da girişimcilere tanıtıldı. 23 Ağustos'a kadar başvuruların kabul edileceği programda ilk 10 projeye toplam 1 milyon TL destek sağlanacak.
Enerji sektörü büyük bir dönüşüm süreci yaşarken genç girişimleri, start-up'ları, yenilikçi projeleri desteklemek üzere harekete geçen CK Enerji, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında, "enerji sektörünün 2023 yılı projesi" olmaya aday "Dinamik Hızlandırma Programı"nı Ankara'da girişimcilere tanıttı.
Türkiye'nin üç bölgesindeki 7 ilde, 8,4 milyondan fazla aboneye elektrik dağıtım hizmeti sunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş (ÇEDAŞ) ile Viveka İnkübasyon Merkezi'nin iş birliğiyle düzenlenen program; "elektrik dağıtım sektörü ve dağıtım teknolojileri" konularında yenilikçi, teknolojik, ekonomik ve çevresel açıdan çözümler üreten akademisyen, öğrenci ve start-up'ların prototip seviyesindeki Ar-Ge projelerini hayata geçirmeyi hedefliyor.
"TEKNOLOJİ VE YENİLİKÇİLİK SEKTÖRÜN BAŞARISI İÇİN VAZGEÇİLMEZ"
CK Enerji Dinamik Hızlandırma Programı'nın tanıtım toplantısının açılışında konuşan BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, "Geleceği şekillendirmek için girişimcilik ruhunu ve teknolojiye olan ilgiyi sektörümüze taşımamız gerekiyor. Teknoloji ve yenilikçiliğin, elektrik dağıtım sektörünün başarısı için vazgeçilmez unsurlar olduğu tartışma götürmez bir gerçek. O nedenle bu konuda çok daha fazla çalışmalı, araştırmalı ve iş birlikleri geliştirmeliyiz. Biz de elektrik dağıtım sektöründe teknoloji ihtiyacının farkındayız. Sadece 2021 yılında, ülkemizdeki 21 dağıtım şirketi toplamda 14,7 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların büyük çoğunluğu, artan enerji taleplerine yanıt vermek ve ömrünü doldurmuş eski şebekeyi yenilemek amacıyla gerçekleştirilen şebeke yatırımları. Ama unutulmaması gereken bir detay var. Yaklaşık 1,3 milyar TL'lik bir bütçe, 2021 yılında şebeke işletim sistemi yatırımlarına ayrıldı. Bu yatırımlar, SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) ve OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) gibi teknoloji içeren çözümleri içermekte. Yani, aslında teknolojik altyapıyı oluşturma konusunda ciddi adımlar atıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"Bu teknolojileri daha da geliştirmek ve elektrik dağıtım sektöründe müşteri memnuniyetini artırmak için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. İşte burada, siz değerli girişimcilerin rolü büyük önem taşıyor" diyen Yiğit sözlerine şöyle devam etti:
"Birlikte çalışarak, teknoloji ve yenilikçilik alanında öncü bir sektör yaratabiliriz. Bizlerin sektör ve saha bilgisinden faydalanın, yaratıcı çözümlerinizi ortaya koyun, iş birlikleri geliştirin ve gelin hep birlikte sektörümüzü dönüştürelim."
DAĞITIM SEKTÖRÜNÜN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK UÇTAN UCA BİR PROGRAM
BEDAŞ Genel Müdürü Yiğit'in konuşmasının ardından BEDAŞ Ar-GE Müdürü Seyit Cem Yılmaz ve Viveka Kurucu Ortağı Barış Okur da Dinamik Hızlandırma Programı hakkında konuklara detaylı bilgi verdi. Tanıtım toplantısında "Dinamik Hızlandırma Programı İnovasyon Alanları" başlığı ile düzenlenen panelde ise BEDAŞ Sistem İşletme Direktörü Emrah Kalkan, AEDAŞ Müşteri Operasyonları Direktörü Pervin Acar, ÇEDAŞ Yatırım Direktörü Özgür Çelik konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye adına gurur duyulacak ve elektrik dağıtım sektörünün ihtiyaçlarına yönelik uçtan uca bir program tasarlama amacı ile Dinamik Hızlandırma Programı'nın başladığına işaret edilen panelde operasyonel verimliliği artırmanın, Ar-Ge ve Ür-Ge stratejilerine girdi sağlamanın, bilişim teknolojileri alanında değişim yaratmanın, sürekli gelişime ve şirketin bilgi birikimini ileriye taşımaya hizmet vermenin, kurum içi girişimcilik kapasitesini artırmanın ve start-up'lar aracılığı ile yatırım fırsatı yaratmanın hedeflendiği belirtildi.
SON BAŞVURU TARİHİ 23 AĞUSTOS 2023
CK Enerji Dinamik Hızlandırma Programı'nın tanıtım toplantıları bundan sonra 15 Ağustos Salı günü Sivas'ta Cumhuriyet Teknokent Konferans Salonu'nda, 17 Ağustos Perşembe günü ise Antalya'da Teknokent Büyük Seminer Salonu'nda gerçekleştirilecek. 23 Ağustos tarihinde başvuru sürecinin dolmasının ardından projelerin nihai değerlendirmesi ise Ocak 2024'te Demo Günü final sahnesinde yapılacak.