EYT Kapsamında 3600 Günden Emekli Olunur Mu? Emeklilik Şartları Nelerdir?
EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?
SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığına bağlı kişilerin 8 Eylül 1999 yılından önce sigorta girişleri bulunanlar EYT kapsamına dâhil oluyor. Emekliliğe hak kazanmak için prim günü, sigortalılık süresinin yanı sıra yaş şartı da aranıyor. EYT li olanlar ilk iki şartı yerine getirmeleri halinde veya bu şartları getirmiş iseler yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler.
Çalışma statüsüne göre ön plan çıkan iki şartı şu şekildedir.
SSK sistemine dâhil olanlar 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl şartı, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi şartı.
BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sistemine dâhil olanlar kadınlarda 20 yıl şartı (7200 prim), erkeklerde 25 tam yıl şartı (9000 prim günü)
EYT’liler, prim günü yetersiz olup yaşı ilerlemiş olanlara tanınan kısmi emeklilik hakkından yararlanabilir mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk Tv tarafından soruları cevaplarken değişik açıklamalarda bulundu. EYT li olanların 8 Eylül 1999 yılından önceki zamanlarda sigorta girişi olanların kısmı emeklilik hakkında faydalanabileceklerini söyledi. Farklı bir düzenleme yapılmaz ise EYT li olanlar kısmı emeklilik hakkından faydalanabilecek. Bu hakkı kazanabilmek için
SSK: 3600 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı aranırken
BAĞ-KUR: 5400 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı aranıyor.
EYT Yasası Yürürlüğe Ne Zaman Girecek?
EYT yasası TBMM’de kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanması ile yürürlüğe girecek. Görüşmeler Ocak ayında tamamlanırsa Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı ay içerisinde yürürlüğe girecek.
Emeklilik Başvuruları Ne Zaman
Yasa yürürlüğe girinceye kadar emeklilik için yapılan başvurular red ediliyor. Yapılacak başvurular yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün itibari ile yapılabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi ile e devlet üzerinden emeklilik koşuları görüneceğinden dolayı acele edilmesine gerek duyulmuyor.