Gözlü TİGEM'de Hasat Sezonu Tamamlandı

Gözlü TİGEM'de Hasat Sezonu Tamamlandı
KONYA (AA) Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) üçüncü büyük işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesi, bu yılki hasat sezonunu tamamladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) üçüncü büyük işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesi, bu yılki hasat sezonunu tamamladı. Konya'nın Sarayönü ilçesinde bulunan işletme, 492 dekarlık hububat ekili tarlalarında modern ekipmanlar ve teknolojiler kullanarak üretim yapıyor.

Gözlü TİGEM Bitkisel Üretim Şube Şefi Dudu Erdoğan, bu yılki hasat sezonunu değerlendirdi. Erdoğan, "İşletmemizde 34 bin 500 dekar tarla sulanıyor. 7 center pivot tarlamızdan ikisinde hububat ekili. 492 dekarlık bu tarlada, 9 biçerdöverle 3 saat içinde hasat işlemini gerçekleştirdik. Diğer çember tarlamızda da arpa ekilişi vardı. Dekarda ortalama 500-600 kilogram verim elde ettik. Toplamda ise hububatta 63 bin 500 dekar alanda 16 bin ton rekolte bekliyoruz. Elde ettiğimiz ürünü tohum hazırlama tesisinde sertifikalandırıyoruz ve çiftçilerimize sunuyoruz," dedi.

Robotik Sulama Sistemleri Verimliliği Artırıyor

Modern sulama sistemlerinin kullanıldığı işletmede, yağmurlama, damlama ve robotik sulama yöntemlerinden yararlanılıyor. Erdoğan, robotik pivot sulama sisteminin işçilik ve verimde büyük avantajlar sağladığını belirtti. "Yağmurlama ve damlama sulama sistemlerinin yanında robotik pivot sulama sisteminden yararlanıyoruz. Sulama sistemi, kendi ekseni etrafında dönerek sulama yapıyor. Bu sayede birim alanda daha fazla ürün elde ediyoruz. Diğer sulama sistemlerine göre daha verimli olan bu sistem, dairesel tarlalarda kullanılıyor ve köşe kaybı olmadan sulama yapılabiliyor," ifadelerini kullandı.

Modern Tarım Uygulamaları

TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü, teknolojinin sunduğu imkanlarla üretim kapasitesini ve verimliliğini artırıyor. 492 dekarlık her biri 69 futbol sahası büyüklüğündeki tarlalarda yapılan hasat işlemleri, modern tarımın geldiği noktayı gözler önüne seriyor. İşletme, elde ettiği ürünleri tohum hazırlama tesislerinde sertifikalandırarak çiftçilere sunuyor ve böylece tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini destekliyor.

Sonuç

Gözlü TİGEM’deki bu başarılı hasat sezonu, modern tarım tekniklerinin verimliliği nasıl artırabileceğinin güzel bir örneği. Hem verimli sulama sistemleri hem de etkili hasat yöntemleri ile bu büyük tarım işletmesi, ülkemizin tarımsal üretimine önemli katkılarda bulunuyor.