İsrail, 10 Aylık İdari Tutukluluğun Ardından Filistinli Gazeteci Muaz Amarne'yi Serbest Bıraktı

İsrail, 10 Aylık İdari Tutukluluğun Ardından Filistinli Gazeteci Muaz Amarne'yi Serbest Bıraktı
RAMALLAH (AA) – İsrail makamları, 16 Ekim'de herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına aldığı 36 yaşındaki Filistinli gazeteci Muaz Amarne'yi, yaklaşık 10 aylık tutukluluğun ardından serbest bıraktı. Gazetecinin amcasının oğlu Esid Amarne, Muaz'ın işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınındaki Ez-Zahiriyye kontrol noktasında serbest bırakıldığını açıkladı.

İsrail makamları, 16 Ekim'de herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına aldığı 36 yaşındaki Filistinli gazeteci Muaz Amarne'yi, yaklaşık 10 aylık tutukluluğun ardından serbest bıraktı. Gazetecinin amcasının oğlu Esid Amarne, Muaz'ın işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınındaki Ez-Zahiriyye kontrol noktasında serbest bırakıldığını açıkladı.

Muaz Amarne, idari tutukluluk kapsamında yaklaşık 9 aydan fazla süreyle cezaevinde tutuldu. Amarne'nin sağlık durumunun kötüleştiği ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Esid Amarne, "Muaz, cezaevindeki tutukluluk şartları nedeniyle çeşitli cilt hastalıklarına yakalandığından şüphe ettiğini söyleyerek kendisine sarılmamamızı istedi," dedi.

Filistin Esirler Cemiyeti, Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, Amarne'nin İsrail hapishanesinde zor şartlar altında olduğu ve işkenceye maruz kaldığını bildirmişti. Açıklamada, Amarne'nin, tüm Filistinli esirler gibi hapishanede çeşitli taciz ve işkencelere maruz kaldığı, bu sebeple sağ gözünde görme bozukluğu yaşadığı ve gözlüğünü bile kullanmasına izin verilmediği kaydedilmişti.

Amarne'nin şeker hastası olduğu ve hapishane yönetiminin tutukluları aç bırakma ve soğuk ortamlarda tutma gibi uygulamalarının yaygın olduğuna dikkat çekilmişti. Bu uygulamalardan aşırı şekilde etkilendiği ifade edilmişti.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde, askeri hakim suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.