Konya’da Dağlık Alanda Yapılan keçi Kurtarma Operasyonu Yürekleri Ağza Getirdi

Konya’da Dağlık Alanda Yapılan keçi Kurtarma Operasyonu Yürekleri Ağza Getirdi
Konya, 5 Temmuz 2024 (IHA) – Konya'da, kayalıklar arasında 50 metrelik uçuruma düşen bir keçi, nefes kesen bir kurtarma operasyonunun ardından sağ salim kurtarılarak sahibine teslim edildi.

Konya-Antalya il sınırındaki yaklaşık 2 bin 550 rakıma sahip Toroslar'daki Küpe Dağı'nda yaz dönemini geçiren konar-göçer yörüklerden Adem Uslu'ya ait keçi, kayalıklar arasında 50 metrelik bir uçuruma düştü. Keçisini kurtarmak için kendi imkanlarıyla çaba sarf eden ancak başarılı olamayan Uslu, 112 Acil Çağrı Merkezi'nden yardım istedi. İhbar üzerine Jandarma, Konya AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

Araçla ulaşımın mümkün olmadığı bu zorlu coğrafi bölgede, ekipler uzun süren bir yürüyüş ve malzemelerin eşekle taşınmasının ardından bölgeye ulaştı. AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri, makara sistemi kurarak halatlarla uçuruma indi. Saatler süren çalışmanın ardından keçi, güvenli bir şekilde yukarı çıkarılarak sahibine teslim edildi. Uçurumda 3-4 gün aç ve susuz kaldığı belirtilen keçinin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Keçisinin kurtarılmasından sonra konuşan Adem Uslu, "Burada 5 ayrı sürü var. Konar-göçer bir yaşam sürüyoruz. Küpe Dağı'nın 2 bin 550 rakımlı zirvesinde hayvan besliyoruz. Sürüden ayrılan keçimiz kayalıklar arasında 50 metre yükseklikten bir çukura düştü. Kendi imkanlarımızla kurtaramadık ve yardım istedik. Ekipleri, Antalya, Akseki-Beyşehir il sınırında karşıladım. Malzemeleri eşekle buraya çıkardık. Ekipler, makara sistemi kurarak halatlarla çukura inip keçimizi sağlıklı bir şekilde çıkarıp bize teslim ettiler. 3-4 gün keçimiz orada aç ve susuz kalmıştı. Yavrusu da var. Çıkma şansı yoktu, biraz daha kalsa aç susuz ölecekti. Kurtarma ekiplerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Gerçekten anlatılmaz yaşanır. Keçimiz açlıkla ve susuzlukla ızdırap çekiyordu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun," dedi.

Adem Uslu, bulundukları yaylanın atalarının da kullandığı sarp kayalıkların yer aldığı kadim bir yayla olduğunu ve bölgede kendilerinden ayrı 5 ayrı sürünün daha bulunduğunu belirtti. Ayrıca, bir süre sonra Beyşehir'e göç edip sonbaharda Manavgat'a döneceklerini de sözlerine ekledi.