MHP Milletvekili Saffet Sancaklı: "Balkanlar'daki Soydaşlarımıza Sahip Çıkmazsak, Ana Vatanımızda Zayıflarız"

MHP Milletvekili Saffet Sancaklı: "Balkanlar'daki Soydaşlarımıza Sahip Çıkmazsak, Ana Vatanımızda Zayıflarız"
TBMM (AA) - MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Balkanlar'daki Türk soydaşlarına destek verilmemesi durumunda, bunun Türkiye'yi de zayıflatacağını belirtti.

Sancaklı, Balkanlar'a her zaman sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Srebrenitsa Soykırımı'nın unutturulmaması ve Filistin halkına yönelik benzer saldırıların önlenmesine ilişkin tedbirlerin görüşülmesi amacıyla Genel Görüşme düzenlendi.

MHP Grubu adına konuşan Kocaeli Milletvekili Sancaklı, Srebrenitsa'da Hollanda'nın koruması altındaki bölgede yaşanan katliamı anlattı. Erkeklerin öldürüldüğünü, kadınların ise günlerce tecavüze uğradıktan sonra katledildiğini belirten Sancaklı, BM'nin bu katliama müdahale etmesinin üç yıl sürdüğünü ve Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla Bosna Hersek'in siyasi yapısının karmaşık hale geldiğini ifade etti.

2002 yılında hazırlanan bir rapora göre, Hollandalıların katliamı önleyemediğini kabul ettiğini ve bu sebeple Hollanda hükümetinin istifa ettiğini aktaran Sancaklı, BM'nin 23 Mayıs 2024'te aldığı kararla 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü ilan ettiğini söyledi. Sancaklı, "Cinayet işleyen katil bir de gidip cenazede ağlar. Kendilerine göre günah çıkarıyorlar. Zamanında müdahale etseydiniz de bunlar olmasaydı." dedi.

Sancaklı, savaşı yaşamış bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, "Osmanlı, atalarımı Konya'daki Karaman bölgesinden uç beyliği yapmak için oraya göndermiş, yüzyıllarca kalmışız. Sonra tekrardan geri çağırmış, gelmişiz. O yüzden kimse Balkan Türklerini 'sığınmacı, göçmen' veya başka bir şekilde adlandırmasın." dedi.

MHP'li Sancaklı, savaştan sonra binlerce kayıp insanın yerinin tespit edilemediğini ve toplu mezarların mavi kelebekler sayesinde bulunduğunu anlattı. Bosna'da kahvenin kulpsuz fincanlarda içildiğini belirten Sancaklı, bunun savaş zamanında Çetnik Sırpların Müslümanların parmaklarını kesmeleri nedeniyle başladığını ifade etti.

Balkanlar'daki Türklere bakış açısını da aktaran Sancaklı, "Siyasete başladığımda bana 'Siz Balkanlar'dan geliyorsunuz herhalde?' dediler. 'Türk'üm demenin zor olduğu yerden geliyorum.' dedim. Eğer Balkanlar'daki soydaşlarımıza sahip çıkmazsak, oradaki zayıflama bizim ana vatanımızda bizi zayıflatacaktır. O yüzden Balkanlar'a her zaman sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in "Katliamları unutmayın, unutursanız tekrarlanacak." sözünü hatırlatan Sancaklı, Gazze'de yaşananların da benzer olduğunu ve birlik olunması gerektiğini vurguladı.

Sancaklı, bugünkü oturumun tüm siyasi partilerin ortak talebiyle yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Şu anda Bosna'dan bizi seyrediyorlar ve çok memnunlar. Birkaç telefon aldım, çok mutlu oldular. Birlikten ve beraber olmaktan başka çaremiz yok, bu cennet vatana sahip çıkmak zorundayız." diye konuştu.