Pardus ve Hidropar'ın halka arz edilmesi yıla damgasını vurdu
Borsa İstanbul’da 2022 yılında 33 şirket halka arz edildi. Bu şirketlerin yarısı, Haziran - Ağustos dönemindeki halka arz furyası sonrası borsada işlem görmeye başladı. Borsa İstanbul, yaklaşık iki senedir önemli bir yükseliş kaydediyor. Buna bağlı olarak geçen seneden bu yana devam eden halka arz seferberliğinde borsaya kote olan şirketler kısa sürede ciddi oranda kazanımlar elde etti. Bu şirketler arasında yaz döneminde 15 şirketin halka arz olduğu görülürken Pardus Girişim Sermayesi ve Hidropar Hareket, sırasıyla %707 ve %883 azami değer artışlarıyla aynı dönemde halka arz diğer şirketlerden çok daha iyi performans gösterdi.
Pardus, kuruluşundan bir yıl sonra halka arz oldu
Bu şirketler arasında Pardus Girişim, SPK onayı sonrası 2021 Nisan döneminde kurulduktan kısa bir süre sonra halka arz olarak önemli bir başarıya imza attı. Girişim sermayesi şirketi, genel olarak büyüme potansiyeline sahip, pazarda rekabet edebilecek nitelikte olan kurumsal dönüşüme yatkın küçük ve orta ölçekli şirketlere yatırım yapma hedefine sahip. Pardus, yatırım yaptığı şirketlerin Türkiye ve uluslararası platformlarda rekabet edebilmesi amacıyla destek veriyor. Bunun yanında Haziran ayında borsada işlem görmeye başlayan PRDGS hissesi, 6 aylık bir zaman zarfında %700’ün üzerinde değer kazancıyla dikkatleri üzerine çekti. Şirket, halka arz sürecinde katılımcılarının %99,83’ünün bireysel olduğu toplamda 125.497 yatırımcıyla başarılı bir talep toplama süreci geçirdi ve sermayesinin %33,67’sini pay başına 2,29 TL’den halka arz etmiş oldu. PRDGS, Haziran ayında işlemlere başladıktan sonra ciddi bir talep görerek değer artışını %700’ün üzerine çıkardı ve Kasım ayının son günlerinde 20,26 TL fiyatına kadar ulaştı. Ancak Aralık ayına satışlarla başlayan PRDGS, bu hafta zirve fiyatından %40’ın üzerinde değer kaybettikten sonra bugün günlük %5’e yakın değer artışıyla 12,5 TL’den işlem görüyor. Pardus Girişim, son olarak 1 Aralık’ta yatırım faaliyetleriyle ilgili olarak sağlık sektörüne bilgi teknolojisi üreten Non Nocere adlı projeye FonlaBüyüsün Kitle Fonlama Platformu üzerinden 1.500.000 TL tutarında yatırım kararı aldığını duyurdu. Öncesinde ise şirket, Ekim ayında duyurduğu girişim yatırımı portföyünde bulunan ASY Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tarafından Sunfarming Eurasia Asset Enerji Yatırımları'nın satın alımının 30.11.2022 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığı duyurmuştu. Ancak Sunfarming Eurasia’nın yurtdışındaki finansal kuruluşlarla olan sözleşmeleri çerçevesinde hukuki ve prosedürel süreçlerden dolayı şirket alımı henüz gerçekleşmedi.
HKTM, yılın ikinci yarısındaki halka arzlarda en yüksek getiriyi sağladı
Yılın ikinci yarısında halka arz olan şirketler arasında en iyi performans gösteren şirket ise Hidropar oldu. Ağustos ayında borsada işlem görmeye başlayan HKTM, Kasım’ın son haftasına kadar %880’i bulan değer artışı kaydetti ve 12 TL fiyatından 119 TL’ye kadar yükseldi. Diğer yandan Aralık ayında düzeltme trendini genişleten HKTM, zirve fiyatından %40 düşüşle bu hafta 70 TL’ye kadar geriledi. Ancak dip seviyeden gelen alımların ardından hisse fiyatı, bugün 88 TL’den işlem görüyor. Ağustos ayında 11 TL sabit fiyattan halka arz olan şirkete talep toplama sürecinde 303.681 bireysel ve kurumsal yatırımcı katılırken dağıtımı yapılan hisselerin yarısını kurumsal yatırımcılar aldı.