Türkiye'nin Sudan'a Yönelik İnsani Yardım Çabaları Devam Ediyor

Türkiye'nin Sudan'a Yönelik İnsani Yardım Çabaları Devam Ediyor
Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Gazze'deki insanlık dramına kayıtsız kalmayan Türkiye ve sivil toplum kuruluşları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) eşgüdümünde...

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Gazze'deki insanlık dramına kayıtsız kalmayan Türkiye ve sivil toplum kuruluşları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) eşgüdümünde dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı çeken, yokluk yaşayan insanlara yardım ulaştırmaya devam ediyor.

Bu çerçevede, son olarak Sudan'a insani yardım taşıyan bir gemi gönderildi. Türkiye, insani yardımların gayrisafi milli hasılaya oranı itibarıyla dünyanın en cömert ülkelerinden biri olarak mazlum coğrafyalara yardım elini uzatmayı sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde Somali'ye de bir yardım gemisi gönderilmesi planlanıyor. Ayrıca, Afganistan'a insani yardımlarla dolu bir tren gönderildi ve Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki Rohingya Müslümanlarına yönelik yardımların son durumunu görmek ve güncel ihtiyaçları tespit etmek üzere bir değerlendirme ziyareti yapılması öngörülüyor.

Sudan'a 2 Bin 408 Tonluk İnsani Yardım Ulaştırıldı

AFAD öncülüğünde hazırlanan 2 bin 408 tonluk insani yardım malzemesini Türkiye'den Sudan'a taşıyan gemi bu ülkeye ulaştı. Gıda, hijyen, kıyafet, barınma ve sağlık malzemelerinden oluşan yardım, Sudan makamlarına törenle teslim edildi. Törene, Hükümet Sözcüsü ve Kültür Bakanı Graham Abdülkadir, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Hüseyin El-Emin, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve Dışişleri Bakanlığı İnsani Yardımlar Direktörü Abdülrauf Emer, Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği yetkilileri ve Sudan Kızılayı yetkilileri katıldı.

Sudan'ın Mücadele Ettiği Krizler

Doğu Afrika ülkesi Sudan, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 aydır süren çatışmalar nedeniyle dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizi ile mücadele ediyor. Çatışmalardan doğrudan etkilenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin olarak tespit edilse de sağlık sisteminin çökmesi sebebiyle ölü sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, Sudan'da savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana 7 milyon 720 bin 119 kişi ülke içinde yerinden edildi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan'ın 5 milyon ile dünyanın en fazla çocuğun yerinden edildiği ülke olduğunu bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, iç savaşın sürdüğü Sudan'da her 5 kişiden 1'inin acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşadığını vurguladı. İnsani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf ise devam eden savaş sebebiyle neredeyse ülkenin yarısının insani yardıma muhtaç durumda ve 3 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu ve açlıktan ölebileceğini belirtti.

Türkiye'nin Sudan'a ve diğer mazlum coğrafyalara yönelik insani yardım çalışmaları, dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine destek olmayı sürdürecek.