Vergi Cezalarında Uzlaşma Dönemi Kapandı

Vergi Cezalarında Uzlaşma Dönemi Kapandı
Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tüm vergi dairelerine gönderdiği talimatla vergi cezalarında uzlaşma dönemini sona erdirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 81 ildeki tüm vergi dairelerine gönderilen talimatta, usulsüzlük, özel usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası gibi devlete ödenmesi gereken tüm cezaların hiçbir şekilde uzlaşmaya gidilmeden ve indirim teklifi yapılmadan tahsil edilmesi istendi. Bu talimat, kamuoyunda bazı şirketlerin vergi borçlarının silinmesine yönelik eleştirilerin artması üzerine alındı.

Karar Bugünden İtibaren Geçerli

Karar, bugünden itibaren yapılan tüm uzlaşma başvurularında uygulanacak. GİB'den tüm birimlere gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"24/06/2024 Pazartesi'nden itibaren tüm birimlerinizde yapılacak uzlaşmalarda, uzlaşmaya konu vergi tutarları ile tüm ceza tutarlarında herhangi bir indirim yapılmaksızın, aynı tutarlar mükellef ya da mükellef temsilcisine teklif edilecektir."

Tutanak İmzalanacak

Talimatların uygulanmasına özen gösterileceği vurgulanarak, "Uzlaşma konusu vergi ve ceza tutarları olduğu gibi mükellef ya da mükellef temsilcisine teklif edilecek, tutarlarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır. Bu haliyle uzlaşma vaki olabilir ya da uzlaşma vaki olmadığı tutanağı imzalanacaktır. Bu durum uzlaşma yapacak tüm birimlere bildirilmesi ve hassasiyetle eksiksiz riayet edilmesi gerekmektedir," denildi.

Yapılandırmalar Devam Ediyor

Öte yandan, vergi cezalarını indirim olmadan kabul eden mükellefler, kendilerine sunulacak yapılandırmalardan geçmişte olduğu gibi faydalanabilecekler. Bu yapılandırmalar, cezaların ödenmesinde kolaylık sağlayacak.

Kaynak: Ekonomim.com